Innerlijk kind werk

Als kind maak je alles voor het eerst mee. Gekieteld worden op je buik, getroost worden als je bent gevallen en de geborgenheid van papa en mama die je vasthouden. Er wordt liefdevol voor je gezorgd en dit draagt eraan bij dat je een gezonde basis ontwikkelt om vol vertrouwen het leven in te gaan.

Er zijn ook situaties of gebeurtenissen die eraan bijdragen dat dit niet zo is. Als je gepest wordt op school, je ouders onberekenbaar waren of je werd gekleineerd. We reageren in die situaties op een manier die past bij de leeftijd van toen. Bijvoorbeeld dat jongetje van 6 jaar dat geleerd heeft om zijn mond te houden, omdat hij anders een klap kreeg. Soms blijven we op deze manier reageren, ook als we ouder worden. En dan is zo’n reactie onhandig en hebben we er last van.

We hebben het hier over een innerlijk kind dat zich in jouw huidige leven soms laat zien. Tijdens een innerlijk kind training gaan we werken met dit innerlijke kind. Hiervoor zijn verschillende technieken die ervoor zorgen dat het innerlijke kind mag leren dat het niet meer zo is als vroeger. Maar dat de persoon die jij nu bent de situaties goed kan inschatten en aankan.